top of page
Zoeken

JE MAAKT VAN JE HOND EEN ATLEET!


Een hond heeft veel beweging nodig, want een vermoeide hond is een goede hond.

Men gaat ervan uit dat een hond die consequent uitgelaten wordt een gelukkige, brave en rustige hond zal zijn. Dus de oplossing voor probleemgedrag is hem meer uitlaten, hem meer moe maken. Maar hier is het probleem! Hoe zou jij als mens te werk gaan om atletischer te worden? Juist, je zou trainen. Consequent, elke dag zou je jezelf pushen en elke dag zou je uithoudingsvermogen verbeteren. Zou je moe zijn na een training? Natuurlijk wel, maar na een goede nachtrust zou je sterker, sneller en veerkrachtiger zijn. Bij sporten komen er endorfines vrij die je een gelukkig gevoel geven.


Bij honden is dit hetzelfde. We trainen als een gek, leren ze gaan, gaan en gaan… en dan vragen we ons af waarom ze steeds meer willen of nodig hebben. We veranderen onze honden in super atleten die telkens meer beweging nodig hebben. Maar het probleemgedrag blijft bestaan, op het uur na de training na.


Natuurlijk hebben onze honden beweging, training, ontspanning en plezier nodig. En het is onze taak om ervoor te zorgen dat we onze honden dat bieden. Maar het is niet het enige!

Onze honden hebben ook mentale uitdaging en rust nodig. Een goede balans is essentieel.

We kunnen dus super atleten kweken maar we kunnen ook relaxte honden kweken.

Maar de meeste eigenaren en trainers lijken dit stukje van de puzzel te vergeten.

Hoe vertraag je je hyperbrein? Hoe leer je ontspannen? Niet enkel door lichaamsbeweging maar door rustige activiteiten zoals lezen, mediteren, creatief bezig zijn, een rustige wandeling, rust tout court! Natuurlijk kunnen onze honden veel van deze dingen niet maar je kan ze wel een hondse versie aanbieden om vergelijkbaar resultaat te verkrijgen.


Enkele eenvoudige suggesties:


- Pas het tempo van je wandeling aan. Een langzame, gestructureerde wandeling aan de voet is mentaal vele intensiever voor je hond dan snel doorwandelen aan een lange lijn of in volle vrijheid.


- Leer je hond plaatswerk. Er zijn maar weinige dingen die het gedrag van je hond zo drastisch zullen veranderen als plaatswerk. Plaatswerk is hondenmeditatie, het zorgt ervoor dat je hond zijn brein vertraagt en hij leert alle prikkels om hem heen te negeren. Prikkels waarop ze gewoonlijk reageren. Met plaatswerk conditioneer je een kalme, vredige hond.


- Leer je hond impulscontrole. Leer je hond zijn energie te beheersen tijdens het spel.

Het is de aan- en uitschakelaar van je hond. Apporteer een paar keer met je hond en vraag hem dan te gaan liggen en blijven gedurende een langere tijd. Stap zelf weg en loop rond, en herstart het spel na een tijdje. Als je meerdere honden hebt kan je dit perfect door eerst met 1 hond te spelen waarbij de anderen honden rustig moeten blijven liggen en hun beurt moeten afwachten. Op deze manier leert je hond zichzelf te beheersen, zelfs wanneer er opwinding is.


- Geef alleen toegang tot iets als je hond rustig is. Vaak zie ik haastig gedrag bij het betreden van de woning en tuin of het in en uit de bench gaan, in en uit de auto gaan, bij het zien van zijn eten…. Allemaal voorbeelden waar je je hond kalmte kan leren.


- Corrigeer ongewenst opgewonden gedrag. Het is jouw taak om je hond te leren wat gewenst gedrag is. Stop de apenkuren zoals het op en van meubels springen, door het huis rennen, op mensen springen, blaffen, happen, overdreven opwinding…


- Onze honden spiegelen ons! Als we constant scherp staan, geagiteerd zijn, haastig, angstig, gestrest zijn is de kans heel groot dat je hond hetzelfde gedrag vertoont. Zorg dus zelf voor meer kalmte en rust, leer ontspannen. Zo krijg je veel meer gedaan van je hond.


Oefening alleen zal je dus niet de hond geven die je wilt. Het zal je geen brave, kalme, respectvolle en ontspannen hond opleveren. Maar een juiste balans van oefening, structuur, regels en continuering van rustiger gedrag zal dat wel doen.

Comments


bottom of page