top of page
Zoeken

Wij willen een hond!


Waarom wil je een hond aanschaffen?

Honden zijn geweldige huisdieren, maar denk goed na voor je beslist om een hond te nemen. Het hebben van een hond kost tijd, energie, aandacht en geld, niet enkel de eerste maanden maar jarenlang. Sta vooraf eens stil bij wat je je voorstelt bij het hebben van een hond. Wat zijn je verwachtingen? En zijn deze realistisch?


Het is belangrijk dat het hele gezin achter de aanschaf van een hond staat. Uiteindelijk is het hele gezin verantwoordelijk voor de opvoeding en niet 1 persoon. De aanwezigheid van een hond heeft een hele grote invloed op je dagelijks leven.


Kan jij dagelijks minimum 2 uur van je tijd aan je hond spenderen? Je hond moet minstens 4 keer per dag buitengelaten worden bij alle weersomstandigheden.

Dagelijks 2 stevige wandelingen, de duur is afhankelijk van het ras en de energie van de hond, de ene hond heeft meer beweging nodig dan de andere. Maar zelfs een kleine hond heeft dagelijkse wandelingen nodig. Ga er toch vanuit dat je 2x per dag minimum 30’ kwijt bent aan uitlaten. Tel daar nog vachtverzorging, eten geven, opvoeding, ...etc bij en dan kom je snel aan 2 uur per dag. Alleen blijven. Hoelang moet je hond alleen kunnen blijven? Ben je dagelijks meer dan 8u van huis? Heb je enkel in het weekend tijd? Dan neem je beter geen hond in huis. Voor het welzijn van je hond kan je hem beter niet langer dan 6u alleen laten en heb je vooraf een stevige wandeling gemaakt. Voldoe je hieraan en gebeurt het af en toe dat je toch langer afwezig bent? Waar gaat je hond dan verblijven? Kan hij bij familie, vrienden of naar een dagopvang? Of is er iemand die je hond tussendoor kan uitlaten? Allemaal zaken waar je vooraf rekening mee moet houden.


Puppy of volwassen hond?

Een puppy in huis halen is heel intensief! Ze hebben heel veel zorg en aandacht nodig. De eerste 5 weken is het echt een fulltime job. Hoe ga je dit combineren met je eigen job? Hoeveel weken kan je verlof nemen? Heb je opvang voor als je zelf uit werken bent? Door training kan je puppy normaal vanaf 12 à 13 weken, 4 uur alleen zijn.


Adopt don’t shop! Een volwassen hond adopteren.

Volwassen honden zijn makkelijker alleen te laten en kennen al wat basiscommando’s. Heb je dus geen tijd om de eerste vijf weken thuis te zijn voor een puppy? Kies dan voor een volwassen hond. De meesten weten vaak al in grote lijnen wat wel mag en wat niet mag. Daarnaast is hun karakter al gevormd en kan je beter nagaan of het een match is met jou en je gezin.


Vachtonderhoud

een langharige hond vraagt meermaals per week een borstelbuurt, met andere moet je 2 tot 4x per jaar naar het trimsalon. Heb je een trimsalon in de buurt?

Vele trimsalons nemen enkel nog kleine honden aan, dus hou hier rekening mee. Een trimbuurt is ook niet gratis dus informeer je vooraf over de kosten die hierbij komen kijken.


Kosten

Je hond moet natuurlijk 2x per dag eten krijgen. Goede voeding is niet goedkoop. Het eten van een hond van gemiddelde grote kost gemiddeld €65 per maand.


Eenmalige kosten:

Aankoopprijs van de hond, voor een raspup ben je al snel €1500 kwijt.

Mand, deken, bench, eet- en drinkbak, halsband, leiband, borstels…etc

Chip


Terugkerende kosten:

Vaccinaties, medische kosten, voer, ontworming, snacks, hondenschool, trimmer, opvang…


Wat soort hond past het beste bij jouw gezin?

Het eerste wat je moet opsommen is wat je wel en wat je niet wilt.

Wil je een hond die waaks is? Moet hij goed met kinderen kunnen omgaan? Wil je gaan sporten met je hond, vb. lopen, speuren, agylity…? Of zie je een hond eerder als gezelschap?

Zijn er andere huisdieren aanwezig? Heb je kinderen of een kinderwens? Laat iedereen binnen het gezin de eigenschappen opschrijven die hij graag wil en niet wil. Vergelijk en bespreek de gemeenschappelijke punten.


Ruimte: een hond heeft een eigen, veilige plek nodig waar hij ongestoord kan rusten of zich kan terugtrekken. Een bench is hier de perfecte oplossing voor.

Heb je geen tuin? Kijk dan of er in de nabije omgeving een losloopweide is. Als je de auto moet nemen om bij een losloopzone te komen dan moet je je de vraag stellen of dit praktisch is.


Blaffen: elke hond blaft weleens, afhankelijk van het ras kan dit frequenter zijn. Hou er rekening mee dat het extra training vraagt om te voorkomen dat blaffen voor hinder zorgt bij je buren.


Zijn je verwachtingen realistisch?

Woon je op een appartement zonder lift dan is een grote of zware hond geen match. Traplopen is niet goed voor zijn gewrichten en zeker niet voor rassen die gevoelig zijn voor heupproblemen. Woon je in een buurt met veel lawaai? Dan is een hond die waaks is en snel en veel blaft geen goede match. Moet je hond vaak alleen blijven? Dan is een aanhankelijke gezelschapshond geen match. Ben je slecht ter been? Dan is een actieve werkhond geen optie…enz.


Heel vaak ontstaat probleemgedrag door de verkeerde raskeuze. Door je te veel te laten leiden door uiterlijke kenmerken en te weinig aandacht te besteden aan het karakter van een ras. Informeer je dus goed over het ras en laat je niet verleiden door het uiterlijk of imago van een hond. Informeer bij kwekers, rasverenigingen, eigenaars, boeken… informeer je zoveel mogelijk over de hondenrassen die je aanspreken.


Ben je eruit en hebben jullie een keuze gemaakt? Ga dan zeker verschillende kwekers bezoeken, zo kan je vergelijken. Wil je een puppy? Wees je ervan bewust dat er lange wachtlijsten zijn en je vaak een jaar of langer moet wachten op een puppy.


Heb je graag hulp bij het in kaart brengen wat voor hond nu bij je past?

In een eerste sessie overlopen we jullie levensstijl en verwachtingen. Ik laat een honden encyclopedie achter waar jullie in aanduiden wat je aanspreekt qua uiterlijk en karakter. Tijdens de 2de sessie bespreken we jullie keuzes en gaan we op zoek naar een match en maken we een checklist die je kan gebruiken bij jullie bezoek aan kwekers. De checklist voorkomt impulsaankopen of aankopen bij broodfokkers. Want een goede match vormt de beste basis voor een geslaagde relatie.


Kostprijs €95/uur


bottom of page