top of page
Zoeken

๐—š๐—ฒ๐—บ๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐˜€๐˜๐—ผ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ป๐—ฑ

Als we gaan kijken naar honden 200 jaar gelden of honden in het wild dan zien we dat zij ten allen tijde een kalme en rustige gemoedstoestand hebben.

Een gehoorzame en kalme hond interpreteren wij, mensen, vaak als zielige, ongelukkige of zelfs depressieve honden.

Voor ons is een hyperactieve hond een blije hond. Maar niets is minder waar!

Een hond die constant om aandacht vraagt, vraagt niet om liefde maar probeert de situatie onder controle te krijgen. Misschien wordt je hond heel erg opgewonden als de deurbel gaat, of als je de leiband neemt om te gaan wandelen of als je een andere hond passeert, of als er bezoek komtโ€ฆ. Als jouw hond overdreven reageert op een situaties, dan heeft hij teveel spanning in zijn lichaam. Een hond die overal op reageert is een hond die zich constant zorgen om alles rondom hem maakt. Hij staat onder constante stress.

Een kalme hond kent de regels, grenzen en beperkingen en vindt het helemaal niet erg om ze op te volgen. Het komt zelfs niet in hem op om ze in twijfel te trekken. Hij hoeft de roedel ook niet te beschermen want dat doe jij (als leider) al.

De spanning van het moment zal bepalen hoe je hond gaat reageren in een bepaalde situatie. Als hij, de voor hem, mogelijk bedreigende situatie vanop een afstand zou kunnen observeren, in een kalmere gemoedstoestand, dan zou zijn gedrag beduidend minder heftig zijn. Hoe minder ver je je hond laat escaleren hoe makkelijker het zal zijn om hem weer te kalmeren, als hij er niet in slaagt zijn impulsen te beheersen.

Je eigen gemoedstoestand

Je eigen gemoedstoestand is ook heel belangrijk. Een goede leider is zelfzeker en kalm. Je geduld verliezen, blazen en zuchten, roepen en tieren zijn dat overduidelijk niet. Maar vaak ben je ook minder kalm dan je zelf denkt. Onderhuids kan er een flinke dosis spanning in ons lichaam zitten waar we ons niet van bewust zijn. We zijn door onze leefomstandigheden eigenlijk vergeten hoe echt ontspannen voelt. Onze honden voelen dit feilloos aan. De kans is groot dat jouw eigen spanning, spanning creeรซrt bij je hond. Hij kan zich niet ontspannen door jou.


bottom of page