Verlatingsangst is wanneer een hond in paniek raakt als hij alleen gelaten wordt.
In veel gevallen is de hond extreem gehecht aan 1 bepaald persoon en panikeert hij als deze persoon afwezig is. In andere gevallen is de hond niet extreem gehecht aan 1 bepaald persoon maar aan de aanwezigheid van een persoon. Ongeacht of het een gezinslid, familielid, of een kennis is.
Hulpmiddelen:
Hulmiddelen zijn geen oplossing maar met de juiste training kunnen ze je hond een extra zetje geven om verlatingsangst te verhelpen.
- ADAPTIL (geruststellende feromonen) hebben een kalmerend effect op je hond. Als stopcontact verstuiver of als halsband.
- KALMERENDE MUZIEK rustige, instrumentale muziek, klassieke muziek helpen om storende geluiden van buitenaf te blokkeren.
- THUNDERSHIRT is speciaal ontworpen om stress en angst bij honden te verminderen. Het zit strak om het lichaam van je hond en oefent daarbij druk uit, het voelt als een stevige, warme omhelzing wat een kalmerend effect heeft.
- MEDICATIE enkel in overleg met therapeut en dierenarts!
Trainingsproces
Er is geen kant-en-klaar of algemene methode om verlatingsangst op te lossen. Het is niet iets dat van de ene op de andere dag overgaat. Maar met de juiste aanpak en flink wat geduld en inzet kunnen zelf honden met een extreme vorm vooruitgang boeken. In het begin van de training zal je tijdelijk je leven wat moeten aanpassen en schakel je best hulp in van een hondenoppas, -opvang, vrienden, familie die in de buurt wonen en die op je hond willen passen tijdens je afwezigheid.
Allereerst gaan we in kaart brengen waar je hond zijn grens ligt. De grens ligt op het moment wanneer het paniek gedrag start. Dit verschilt per hond, en kan al beginnen voordat je naar buiten gaat, of pas een paar minuten nadat je weg bent.
Praktijk in kaart brengen:
- Zet een camera neer die gekoppeld is met je smartphone om het gedrag van je hond in de gaten te houden. Bij Cleverdog https://www.cleverdog.online/nl/ kan je er eentje aanschaffen aan een democratische prijs.
- Zet een stopwatch aan op het moment dat je de deur achter je dichtdoet en stap ver genoeg weg zodat je hond je niet meer kan ruiken of zien. Volg ondertussen je hond op de camera.
- Let op het gedrag van je hond vanaf het moment dat je uit de ruimte stapt. En noteer de tekenen (en tijd) van ongemak, stress en angst: Ijsberen, rondjes lopen, huilen, jammeren, blaffen, piepen, graven, gapen, tegen de deur op springen, binnenshuis plassen en/of poepen, lippen likken…
- Blijf 5 à 10 minuten weg en maak zo gedetailleerd mogelijk aantekeningen.
Vertoont je hond al stress signalen nog voordat je naar buiten gaat?
Associaties doorbreken:
1. Je hond associeert je vertrek door bepaalde handelingen: schoenen aandoen handtas nemen, autosleutels nemen, jas aandoen, ….etc.
Bouw dit stapsgewijs op, één handeling per keer, en kijk goed welke handeling de sterkste reacties geeft. Herhaal de handelingen die reacties geven een aantal keer per dag gedurende enkele dagen, zonder dat je effectief weggaat maar doe ondertussen iets “natuurlijks”, zoals tv kijken, lezen, afwassen, achter je computer gaan zitten… En geef je hond geen aandacht. Van zodra je hond niet meer reageert op de handeling en rustig ergens blijft liggen ben je klaar voor de volgende stap.
2. Deuren Ga in een periode van 30 minuten een aantal keer naar de voordeur (deur langs waar je normaal weggaat). Pauzeer tussendoor telkens 1 minuut en ga iets “natuurlijks doen. Geef je hond geen aandacht tijdens de oefening.
Stap 1: Loop naar de deur en beweeg de deurklink, maar doe de deur niet open. Laat de klink weer los en loop weer terug.
Stap 2: Loop naar de voordeur en zet deze op een kier, maar ga niet naar buiten. Doe de deur weer dicht en loop terug.
Stap 3: Loop naar de voordeur en stap naar buiten en trek de deur dicht en kom direct terug binnen en loop terug.
Van zodra je hond niet meer reageert op de handeling en rustig ergens blijft liggen ben je klaar voor de volgende stap.
Bouw de tijd van afwezigheid op van enkele seconden tot enkele uren?
Loop naar de voordeur en stap naar buiten en trek de deur dicht en wacht enkele seconden voor je terug binnengaat. Bouw geleidelijk op: enkele seconden, 30 sec., 1 minuut, 2 minuten, 5 minuten, 10 minuten, 15 minuten, 30 minuten, 1 uur, 2 uur, 4 uur….
Monitor je afwezigheid met de camera. Vertoont je hond plots stresssignalen na vb. 2 uur afwezigheid zet dan een stap terug. En bouw in kleinere stapjes op, vb elke dag 5 minuten langer.
Benchtraining
In het beginstadium is het belangrijk om je hond te laten wennen aan de bench als je thuis bent. Je kan hem dan belonen en kalmeren wanneer nodig. Zorg dat alle associaties met de bench positief zijn. Sommige honden reageren heel negatief op de bench. Zo’n honden ga je moeten leren van de bench te aanvaarden door veel benchoefeningen* en eten te geven in de bench. Plaats de bench bij voorkeur op een rustige plek die niet te warm is. Zet geen water in de bench! De eerste week in de bench is het normaal dat je hond wat zeurt of wat ophef maakt. Je laat je hond NOOIT uit de bench als hij ophef maakt, tenzij hij zich moet ontlasten! Je hond uit de bench laten omdat hij blaft, jankt of zeurt is om problemen vragen en zal het alleen moeilijker maken. Als je je hond uit de bench laat, zorg dan dat hij kalm is. Als hij opgewonden is, wacht dan een moment, negeer hem (of corrigeer hem) tot hij kalm is en laat hem er dan rustig uit.
Nadat de benchoefening zonder stress gepaard gaat ga je je hond effectief voor langere tijd in de bench zetten tijdens je aanwezigheid (van enkele seconden tot 2 uur). Zorg ervoor dat je hond energie verbruikt heeft en moe is voor je hem in de bench stopt voor langere tijd. Ga eerst met hem gestructureerd wandelen gedurende minimum 30 minuten.
Zorg dat er een kauwbot of speeltje, waar de hond gek van is, in de bench ligt. Je kan ook wat eten in de bench strooien.
Van zodra je hond gedurende 2 uur, in jouw aanwezigheid, rustig in de bench kan blijven met gesloten deur ben je klaar voor de volgende stap.
Stap 1: Loop naar de deur en beweeg de deurklink, maar doe de deur niet open. Laat de klink weer los en loop weer terug.
Stap 2: Loop naar de deur en zet deze op een kier, maar ga niet naar buiten. Doe de deur weer dicht en loop terug.
Stap 3: Loop naar de deur en stap naar buiten (andere kamer, hal, garage…) en trek de deur dicht en kom direct terug binnen.
Stap 4: Loop naar de deur en stap naar buiten (andere kamer, hal, garage…) en trek de deur dicht en wacht enkele seconden voor je terug binnengaat. Bouw geleidelijk op: enkele seconden, 30 sec., 1 minuut, 2 minuten, 5 minuten, 10 minuten, 15 minuten, 30 minuten, 1 uur.
Stap 5: idem als “Duur dat je afwezig bent opbouwen van enkele seconden tot enkele uren?”
Laat je hond nooit langer dan 4u opgesloten in de bench!
Plaats-commando
Het plaats-commando is de meest waardevolle oefening in ons trainingsprogramma. De meest voorkomende probleemgedragingen worden beïnvloed door deze eenvoudige oefening. Door het wegnemen van je hond zijn mogelijkheden met de plaatsopdracht, nemen we de stress (opwinding) en angst weg die voortvloeit uit de angst dat je zou weggaan bijkomend neemt het ook het gevoel weg dat hij verantwoordelijk is om alles rondom hem te controleren. Wanneer je hond door heeft dat hij niet verantwoordelijk is voor wat er in zijn omgeving gebeurt en hij niet op zijn impulsen mag ingaan, leert hij om meer een ontspannen waarnemer te worden in plaats van een actieve deelnemer.
Het plaats-commando* moet op een mat, matras of deken uitgevoerd worden - alles wat een visuele grens heeft. Gebruik geen groot tapijt of iets dat veel groter is dan je hond.
De regels: alle vier de poten van je hond moeten op de mat liggen. Plaats kan geoefend worden met een bepaalde duurtijd die je langzaam opbouwt. Het enige moment dat je hond van zijn plaats mag, is als jij hiervoor een commando geeft. ‘Kom’ (aangelijnd wandelen met je), ‘vrij’ of ‘hier’ (naar je toe komen).
Kon je hond perfect alleen blijven en is het probleem plots ontstaan? Test dan eerst of je hond enkel in jouw huis probleemgedrag vertoont. Dit doe je door je hond alleen te laten in het huis van vrienden, familie, hondenoppas… Vertoont je hond daar hetzelfde gedrag of doen de problemen zich daar niet voor? Als je hond buitenshuis geen tekenen van verlatingsangst vertoont is de kans groot dat er iets gebeurd is terwijl jij afwezig was.
Verveling of verlatingsangst?
Verlatingsangst wordt vaak verward met verveling. Heel veel honden kunnen een korte periode alleen blijven zonder problemen. Maar na een tijdje slopen ze dingen omdat ze gefrustreerd zijn. Ze vervelen zich. Elke hond is anders, ongeacht het ras. Je hebt honden met een hoge energie en honden met een lage energie. Zorg dat je je hond voldoende uitgedaagd is, mentaal en fysiek, voor je hem lang alleen laat. Een hond die mentaal en fysiek moe is zal slapen tijdens je afwezigheid en heeft geen reden om ongewenst gedrag te vertonen.
* Benchoefeningen en plaatscommando: deze oefeningen komen aan bod in het ebook en de online cursus maar kunnen ook aangeleerd worden tijdens een privé-sessie.
Comments