top of page
Zoeken

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐—ฒ๐—ณ๐˜ ๐—ผ๐—ป๐˜‡๐—ฒ ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ ๐—ป๐˜‚ ๐—ป๐—ผ๐—ฑ๐—ถ๐—ด?

Bij deze vraag denken wij dadelijk aan eten, drinken en affectie. Maar onze honden hebben meer nodig dan dat om stabiel en gelukkig te zijn.


๐—›๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐˜‡๐—ถ๐—ท๐—ป ๐—ฟ๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—น๐—ด๐—ฒ๐—ฟ๐˜€. Honden worden geboren als leider of als volger en ze kunnen niet zonder een leider. Geen enkel dier in het dierenrijk volgt een onstabiele leider!

๐˜ˆ๐˜ญ๐˜ด ๐˜ซ๐˜ช๐˜ซ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ง, ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ข๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜ฉ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฉ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฏ๐˜ถ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต, ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ข๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜ฉ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ต ๐˜ฏ๐˜ถ ๐˜ธ๐˜ช๐˜ญ ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต.

Probleemgedrag ontstaat dus doordat je hond in de verkeerde rol zit. Een rol waar hij niet voor geboren is, een rol die niet bij zijn persoonlijkheid past. De meeste honden worden geboren als volgers of iets tussenin maar niet als leider.

Ik maak de vergelijking met een slechte manager. Oorzaak = de persoonlijkheid van de manager Mogelijke reacties van de manager: arrogant, emotioneel, wisselvallig, afstandelijk, gebrek aan vertrouwen, achterdochtig, opvliegend, defensief,verandert continu van gedachtโ€ฆ

Mogelijke reacties van de hond: negeert jou, volgt jou overal, balft overmatig, gromt, valt uit aan naar mensen of andere honden, claimt speelgoed, baknijd, angstig, onrustig, opgewonden, agressief, vernielzucht, binnen plassen, niet komen, โ€ฆ

Behalve zijn eigen karakter gaat het bij slecht management ook om de houding van de ondergeschikten. Zijn deze naรฏef of slaafs dan kan de manager ongestoord zijn gang gaan.

Als wij ons ondergeschikt opstellen tegenover onze hond, voor alles excuses zoeken, er niets aan doen, dan zal de hond zijn gedrag niet aanpassen, de situatie gaat alleen maar escaleren.

Nog kwalijker zijn de volgers die enkel hun eigen belang willen dienen door het spelletje van de manager mee te spelen. Als er voorts binnen een bedrijf een slechte regelgeving is, krijgt de manager alle vrijheid om een bedrijf naar de knoppen te helpen.

Binnen een gezin gebeurt het vaak dat niet iedereen consequent is met het toepassen van de regels. En dat om zijn eigen behoeftes te vervullen. Op deze manier beloon je je hond voor zijn negatief gedrag, je creรซert opwinding en onduidelijkheid. Gevolg: je boekt geen vooruitgang en de hond valt steeds terug in zijn oude en slechte gewoontes of het probleem verplaatst zich.


Comments


bottom of page