𝗪𝗮𝘁 𝗵𝗲𝗲𝗳𝘁 𝗼𝗻𝘇𝗲 𝗵𝗼𝗻𝗱 𝗻𝘂 𝗻𝗼𝗱𝗶𝗴?
top of page
Zoeken

𝗪𝗮𝘁 𝗵𝗲𝗲𝗳𝘁 𝗼𝗻𝘇𝗲 𝗵𝗼𝗻𝗱 𝗻𝘂 𝗻𝗼𝗱𝗶𝗴?

Bij deze vraag denken wij dadelijk aan eten, drinken en affectie. Maar onze honden hebben meer nodig dan dat om stabiel en gelukkig te zijn.


𝗛𝗼𝗻𝗱𝗲𝗻 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗿𝗼𝗲𝗱𝗲𝗹𝗱𝗶𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗺𝗲𝘁 𝗲𝗲𝗻 𝗹𝗲𝗶𝗱𝗲𝗿 𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗹𝗴𝗲𝗿𝘀. Honden worden geboren als leider of als volger en ze kunnen niet zonder een leider. Geen enkel dier in het dierenrijk volgt een onstabiele leider!

𝘈𝘭𝘴 𝘫𝘪𝘫 𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘭𝘦𝘪𝘥𝘦𝘳 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘫𝘦 𝘩𝘰𝘯𝘥 𝘣𝘦𝘯𝘵 𝘥𝘢𝘯 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘵 𝘩𝘪𝘫 𝘩𝘦𝘵 𝘻𝘦𝘭𝘧, 𝘰𝘯𝘨𝘦𝘢𝘤𝘩𝘵 𝘰𝘧 𝘩𝘪𝘫 𝘩𝘪𝘦𝘳 𝘯𝘶 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘨𝘦𝘣𝘰𝘳𝘦𝘯 𝘪𝘴 𝘰𝘧 𝘯𝘪𝘦𝘵, 𝘰𝘯𝘨𝘦𝘢𝘤𝘩𝘵 𝘰𝘧 𝘩𝘪𝘫 𝘥𝘪𝘵 𝘯𝘶 𝘸𝘪𝘭 𝘰𝘧 𝘯𝘪𝘦𝘵.

Probleemgedrag ontstaat dus doordat je hond in de verkeerde rol zit. Een rol waar hij niet voor geboren is, een rol die niet bij zijn persoonlijkheid past. De meeste honden worden geboren als volgers of iets tussenin maar niet als leider.

Ik maak de vergelijking met een slechte manager. Oorzaak = de persoonlijkheid van de manager Mogelijke reacties van de manager: arrogant, emotioneel, wisselvallig, afstandelijk, gebrek aan vertrouwen, achterdochtig, opvliegend, defensief,verandert continu van gedacht…

Mogelijke reacties van de hond: negeert jou, volgt jou overal, balft overmatig, gromt, valt uit aan naar mensen of andere honden, claimt speelgoed, baknijd, angstig, onrustig, opgewonden, agressief, vernielzucht, binnen plassen, niet komen, …

Behalve zijn eigen karakter gaat het bij slecht management ook om de houding van de ondergeschikten. Zijn deze naïef of slaafs dan kan de manager ongestoord zijn gang gaan.

Als wij ons ondergeschikt opstellen tegenover onze hond, voor alles excuses zoeken, er niets aan doen, dan zal de hond zijn gedrag niet aanpassen, de situatie gaat alleen maar escaleren.

Nog kwalijker zijn de volgers die enkel hun eigen belang willen dienen door het spelletje van de manager mee te spelen. Als er voorts binnen een bedrijf een slechte regelgeving is, krijgt de manager alle vrijheid om een bedrijf naar de knoppen te helpen.

Binnen een gezin gebeurt het vaak dat niet iedereen consequent is met het toepassen van de regels. En dat om zijn eigen behoeftes te vervullen. Op deze manier beloon je je hond voor zijn negatief gedrag, je creëert opwinding en onduidelijkheid. Gevolg: je boekt geen vooruitgang en de hond valt steeds terug in zijn oude en slechte gewoontes of het probleem verplaatst zich.


bottom of page