Mijn hond valt uit aan de lijn!
top of page
Zoeken

Mijn hond valt uit aan de lijn!



Wat is reactiviteit, uitvallen aan de lijn, eigenlijk?

Reactiviteit of uitvallen aan de lijn wil zeggen dat je hond erg enthousiast wordt over iets: andere honden, katten, vogels, mensen, geluiden, wagens,… enz. Je hond gaat janken, blaffen of uitvallen. Hoewel de reactie soms eng kan lijken, staat het niet altijd gelijk met agressie.

Waarom valt mijn hond uit aan de lijn?

  1. Omdat jij het toelaat! Je hond vindt iets heel leuk (of eng) en dit gaat gepaard met opwinding (adrenaline). De leiband beperk hem om zijn instinct te volgen en als reactie probeer je je hond met spierkracht tegen te houden waardoor er nog meer opwinding ontstaat. Je laat hem toe om reactief te zijn, je maakt het erger door hem tegen te willen houden.

  2. Hondenweides Wanneer je regelmatig met je hond naar losloopweides gaat leert hij met andere honden te spelen zonder beperkingen. LOSLOOPWEIDES = INSTANT SPEELTIJD. Aan de leiband komt het vaak voor dat deze honden reactief zijn. Ze willen gaan kennismaken met de andere hond, zoals op de losloopweide, maar nu worden ze beperkt door de leiband.

  3. Geen regels tijdens de wandeling Wie wandelt met wie? Mag je hond tijdens de wandeling doen wat hij wil? Loopt hij 2 meter voor je uit? Volg jij je hond ipv omgekeerd? Op deze manier is de kans groot dat je hond denkt dat hij MOET reageren om jou te beschermen. Hij kan de behoefte voelen om de leidersrol op zich te nemen en ernaar te handelen.

  4. Stress Je hond kan reageren omdat hij stress ervaart in bepaalde situaties of omgevingen. Honden die onzeker of nerveus zijn, kunnen twee dingen doen: vluchten of reageren. Door de beperking van de leiband is vluchten uitgesloten waardoor hij kiest voor reactie: uitvallen, blaffen, janken, trekken...

  5. Kieskeurig Je hond houdt niet van andere honden of mensen. Het is oké dat je hond niet van iedereen houdt. Ik weet dat dit soms gênant kan zijn, dat het lijkt alsof je iets verkeerd doet, maar sommige honden zijn gewoon kieskeurig over met wie ze bevriend willen zijn.

Een klant aan het woord:

Mijn hond Mirco houdt niet van andere mensen of honden, als ze te dichtbij komen zal hij grommen of blaffen. Vroeger voelde ik me zo beschaamd, ik heb er alles aan geprobeerd om hem socialer te maken maar het werd alleen maar erger. Toen ik eenmaal leerde hem te aanvaarden zoals hij was, voelde ik mij er vele beter bij. Geloof me, je hond accepteren zoals hij is, en hem ruimte geven, is de eerste stap naar verbetering.

Ik heb nog steeds mijn momenten dat ik wou dat hij anders was maar door het creëeren van structuur en grenzen thuis en tijdens het wandelen is Mirco nu de beste versie van wie hij kan zijn. Hij hoeft van mij geen affectie van vreemde te krijgen of allemansvriend te zijn maar hij moet wel op zijn plaats blijven of aan de voet lopen tijdens het wandelen. Het resultaat is dat Max nu vele rustiger is en niet meer uitvalt op wandeling. En het meest ongelooflijke is dat hij, bij bezoek bij ons thuis, nu regelmatiger uit zichzelf contact gaat zoeken met andere honden of mensen. Natalie, Hoeilaart


bottom of page